Úvod » RECEPTY » Smetanový nepečený jahodový dort


        

Smetanový nepečený jahodový dort

paní Dita, Znojmo

skladem

 

naše cena bez DPH : 0,00 Kč
naše cena s DPH (20 %):
0,00 Kč

Rozpis dle formy na dorty o průměru 24 cm:

  • 400 g 31 - 40% smetany (2 kelímky)
  • 600 g 15% zakysané smetany (3 kelímky)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • jahody (meruňky, broskve, borůvky...)
  • cca 80 ks dětských piškotů
  • 2 polévkové lžíce cukru moučky
  • 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 10 ml likéru, nejlépe mandlového (Amaretto, Barbero)
  • 1/2 čajové lžičky šťávy z citronu
 
Jak na to  

- dno pokrýt souvislou vrstvou piškotů, rovnou stranou dolů
- pokapat mandlovým likérem smíchaným s citronovou šťávou a vanilkovým extraktem
- ušlehat smetany s vanilkovým cukrem, vmíchat zakysané smetany, vanilkový extrakt a cukr moučku
- nanést vrstvu na piškoty
- lehce vmáčknout půlky jahod, nanést další šlehačkovou vrstvu
- poskládat piškoty, nanést zbytek šlehačkové směsi
- nechat několik hodin ztuhnout

Rychlá příprava, efektní na pohled, a to vše korunováno lahodnou smetanovou chutí s vůní vanilky a ovoce.
Jediný háček je v čekání, před konzumací musíme dortu dopřát čas na ztuhnutí.
 
Jahody opláchneme, necháme okapat.
Stranou odložíme pár pěkných na finální ozdobení.
Zbytek jahod rozřízneme na půlky. 

1)V míse ušleháme obě sladké smetany s vanilkovými cukry.
Pozor na přešlehání, aby se ze šlehačky nestalo máslo! 
Úplně stačí šlehat do chvíle, kdy na povrchu zůstávají oblé kopečky.
2)Do takto ušlehané smetany postupně vmícháme všechny 3 smetany zakysané.
Přidáme 2 čajové lžičky vanilkového extraktu a 2 polévkové lžíce prosátého cukru moučky.
Prosetím cukru zabráníme vytvoření hrudek.
Lehce mícháme dokud se vše nespojí v jednolitou hmotu.

Na dno formy naskládáme piškoty, rovnou stranou dolů.
Mezery vyplníme půlkami nebo čtvrtkami piškotů tak, aby vytvořily souvislou vrstvu. 
V hrnku rozmícháme mandlový likér s vanilkovým extraktem a šťávou z citronu.
Naskládané piškoty lehce pokapeme.
Stačí pár kapek, piškoty nesmějí být moc "nacucané".

Naneseme šlehačkovou směs, obrácenou stranou polévkové lžíce jemně uhladíme, vrstva by měla dosahovat zhruba 1 centimetr nad piškoty.Po celé ploše rozložíme půlky jahod, řeznou stranou dolů, lehce zatlačíme do šlehačky. 
3)Naneseme další vrstvu šlehačkové směsi tak, aby byly jahody celé přikryté.
Opět vyrovnáme piškoty plochou stranou dolů.
Tentokrát je necháme suché.

Naneseme zbytek šlehačky, uhladíme.
S formou mírně zatřeseme, aby si vše sedlo a vyrovnal se povrch.

Zakryjeme fólií nebo alobalem, dáme na několik hodin ztuhnout do lednice.
Ideálně přes noc.

Před servírováním ozdobíme podle vlastní fantazie.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

ODAyOT